sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Saarna Pyhän kolminaisuuden päivänä 15 junius mmxiv
. ”10 asiaa jota et tiennyt Jumalasta Saarnaajan syynissä.”

Saarna Pyhän kolminaisuuden päivänä

15 junius mmxiv

Auran kirkko

I rippikoulun konfirmaatio
”10 asiaa jota et tiennyt Jumalasta Saarnaajan syynissä.”

Grande omelia


Evankeliumi. Joh. 15: 1-10


Jeesus sanoo: ”Minä olen tosi viinipuu, ja Isäni on viini-tarhuri. Hän leikkaa minusta pois jokaisen oksan, joka ei tuota hedelmää, mutta jokaisen hedelmää tuottavan oksan hän puhdistaa liioista versoista, jotta se tuottaisi hedelmää entistä enemmän. Te olette jo puhtaat, sillä se sana, jonka olen teille puhunut, on puhdistanut teidät. Pysykää minussa, niin minä pysyn teissä. Eihän oksa pysty tuottamaan hedelmää, ellei se pysy puussa, ja samoin ette pysty tekään, ellette pysy minussa.

Minä olen viinipuu, te olette oksat. Se, joka pysyy minussa ja jossa minä pysyn, tuottaa paljon hedelmää. Ilman minua te ette saa aikaan mitään. Joka ei pysy minussa, on kuin irronnut oksa: se heitetään pois, ja se kuivuu. Kuivat oksat kerätään ja viskataan tuleen, ja ne palavat poroksi.

Jos te pysytte minussa ja minun sanani pysyvät teissä, voitte pyytää mitä ikinä haluatte, ja te saatte sen. Siinä minun Isäni kirkkaus tulee julki, että te tuotatte runsaas-ti hedelmää ja niin osoitatte olevanne opetuslapsiani. Niin kuin Isä on rakastanut minua, niin olen minä rakas-tanut teitä. Pysykää minun rakkaudessani. Jos noudatat-te käskyjäni, te pysytte minun rakkaudessani, niin kuin minä olen noudattanut Isäni käskyjä ja pysyn hänen rakkaudessaan.”

Saarnateksti

Vanhan testamentin lukukappale. 
Saarnaajan kirja. 8: 16-17


Kun koetin perehtyä viisauteen ja tutkistella sitä työtä, jota ihminen maan päällä yötä päivää tekee saamatta untakaan silmiinsä, niin havaitsin, ettei ihminen voi käsittää Jumalan tekoja, sitä mitä auringon alla tapah-tuu; vaikka ihminen kuinka ponnistelee yrittäessään ymmärtää, ei hän käsitä. Ja vaikka viisas väittäisikin ymmärtävänsä, ei hän kuitenkaan ymmärrä.Saarnaaja, zen-mestariko?

”Ja vaikka viisas väittäisikin ymmärtävänsä, ei hän kuitenkaan ymmärrä.”

”Joka tietää ei puhu ja joka puhuu ei tiedä.”

Mitä näillä lauseilla on yhteistä. Toinen on päivän saarnatekstistä ja toinen on varsin yleisitämainen lause ja usein se liitetään zen-mestareiden sanoihin ja zenin harjoittamiseen yleensäkin. Itse asiassa jos luemme koko saarnaajan kirjan juuri tästä näkövinkkelistä, niin siitä kyllä löytyy lauselma toisnsa jälkeen tukea tuolle väitteelle. Kyllä, saarnaaja on melkoinen zen-mestari. Tietysti voimme kyseenalaistaa tämänkin väitteen ja vain todeta, että suuret ja aidot opettajat muistuttavat aina toisiaan hyvin paljon aikakaudesta riippumatta.


10 asiaa jota et tiennyt Jumalasta

Pitkän rippikouluvuoden aikana, keväällä nousi mieleen uusia idea siitä miten tunteja voisi pitää. Enää emme pänttää päähän katekismusta ulkoa vaan pedagogiikka ja sen vinkhet, kuten ylämailla sanotaan, on mennyt ja toinen tullut. Nykyään näkee internetissä kun uutislistoja lukee, vaikkapa amppari-nimistä otsikkolistaa lukee että eräänlaiset listat ovat muodissa. Yksinkertaisesti sanottuna listataan asioita yleensä aina kymmeneen saakka ja otsikkona on sitten vaikkapa 10 asiaa jota et tiennyt siitä ja siitä. Eilenkin herkesi Uuden Suomen verkkolehden päätoimittaja Markku Huusko loihitmaan nopeaan tahtiin avauksen, kommentoitavan blogi-kirjoituksen otsikolla ”6 asiaa, joita et ehkä tiennyt pääministeri Stubbista.”

Yhden rippikouluoppitunninkin voi rakentaa listaamalla 10 asiaa jostain aiheesta. Niinhän teimme täällä toukokuun puolivälissä kun kaikki rippikoululaiset olivat koolla. Tuon sunnuntain aiheena oli ”Taivaan kansalaisena maan päällä” pitkäksi moititun saarnan aiheena oli 10 asiaa jota et tiennyt taivaasta.

Pitkällä intensiivijaksolla joka myös tunnetaan leirinä jatkoimme muutamaan otteeseen samoilla linjoilla, ja yksi kokonaisuus olikin nimeltään ”10 asiaa jota et tiennyt Jumalasta.” Jospa tänään sitten kävisimme vielä lyhyesti läpi nuo kymmenen asiaa ja nimenomaan päivän saarnatekstimme vinkkelistä ja aivan erityisesti tuon lauseen ”Ja vaikka viisas väittäisikin ymmärtävänsä, ei hän kuitenkaan ymmärrä” lävitse. Aivan aluksi tässä vaiheessa vielä nuo väitteet, vakavat ja vähemmän vakavat:


I Jumalasta ei kukaan voi tietää mitään ellei hän itse kerro itsestään.

II Jumala joko on tai ei ole.

III Jumalalla on yksi käsitys itsestään mutta ihmisillä on yhtä monta käsitystä Jumalasta kuin on ihmisiä.

IV Jumala oli maailmankaikkeuden ainoa tasa-arvoa harjoittava olento, koska kukaan ei voi tietää hänestä mitään omista lähtökohdistaan.

V Jumala sallii pahan, mutta ei hyväksy sitä.

VI Koska ihminen ei voi tietää Jumalasta mitään, niin hän puhuu aina itsestään puhuessaan Jumalasta.

VII Kaikesta edellä mainitusta huolimatta ihmisten käsitys Jumalasta on parantunut. Tästä todistaa Raamattukin.

VIII Jos ihminen on Jumalan kuva, niin tuo kuva on mosaiikki.

IX Ateistikin tarvitsee Jumalan, ainakin käsitteenä ja olkiukkona, muuten hän ei voisi sitä kieltää. Ajattele myös tätä: yhtä vaikea kuin on todistaa Jumalan olemassaolo, yhtä vaikea hänen olemassaolo on kieltää.

X Jumalalla ei ole kylmä vaikka avaruuden lämpötila on lähellä absoluuttista nollapistettä.


Lähdemme nyt liikkeelle takaperoisesti eli juuri lausumastamme kymmenennestä väitteestä joka oli kevennys. Ehkäpä Saarnaaja olisi päätynyt samanlaiseen toteamukseen jos hänellä olisi ollut samanlaiset tiedot kuin meillä tänä päivänä on maailmankaikkeudesta. Aivan varmasti. Väitteestä löytyy varmasti paljon syvällisempääkin jos sitä vähän aikaa pohtisimme; jätämme sen kuitenkin nyt kevennykseksi.

Väite yhdeksän jossa puhuimme ateistista ja siitä miten hän tarvitsee Jumalan käsitteenä ja olkiukkona voidakseen kieltää koko asian tuo meidät hyvin lähelle Saarnaajaa ja hänen persoonansa salaisuutta. Se on todellisen skeptikon, epäilijän ja ajattelijan puhetta. Se on myös aivan oikean tiedemiehen puhetta. Kaikki muu paitsi matematiikka, fysiikka ja kemia ovat kaunokirjallisuutta ja niissäkin on aina pienenpieni mutta.

Aivan varmasti ihminen Jumalan kuvan on mosaiikki. Kun katson tietä nyt ja vähän tarkemmin en löydä kahta samannäköistä ihmistä. Saarnaaja tuli lausuneeksi todellakin jotain joka koskettaa kaikkien aikojen ihmisiä, mutta hän eli 300 vuotta ennen Jeesusta. Toisaalta Jeesus ja ne jotka terävimmin Jeesuksen sanoja muokkasivat ja ylös kirjoittivat olivat myös paljossa velkaa Saarnaajalle. Mitä juuri äsken sanoimme on kommentti seitsemänteen väitteeseen: ”Kaikesta edellä mainitusta huolimatta ihmisten käsitys Jumalasta on parantunut. Tästä todistaa Raamattukin.”

Vaikka ihmisen käsitys Jumalasta on parantunut pikku hiljaa ja Jeesuksen myötä niin edelleenkin voidaan sanoa ”Koska ihminen ei voi tietää Jumalasta mitään, niin hän puhuu aina itsestään puhuessaan Jumalasta.” näin voi käydä ihmiselle joka on seurakunnan yhteydessä koko ikänsä eikä nöyrry ylpeytensä edessä. Kuka sanoisi hänelle ”Elämä on pelkkä pitkä rippikoulu.” Tämän enempää emme voi ehkä sanoa kuudennesta väitteestä.

Jumala sallii pahan, mutta ei hyväksy sitä. Saarnaaja olisi voinut nikotella väitteen toisen puoliskon kanssa, mutta meille se on ainoa järkevä lähestymistapa jos haluamme pysyä järjissämme ja pitää sellaisen rakennelman josta käytetään nimeä ”kristillinen usko” ylipäänsä kasassa.

Väitteet neljä, kolme ja kaksi tuskin aiheuttaisivat ongelmia Saarnaajalle. Hänhän sanoi että sama kohtalo on hurskaalla ja pahallakin kun puhutaan tasa-arvosta. Ja kun ihminen ei voi tietää Jumalasta mitään niin hän tekee omia tulkintojaan ja jokaisella on oma tulkintansa. Väitteestä ”Jumala joko on tai ei ole” löydämme Saarnaajan omimmillaan.

Entäpäs sitten viimeinen väite, asia jota et tiennyt Jumalasta: ”Jumalasta ei kukaan voi tietää mitään ellei hän itse kerro itsestään.” Saarnaajan mukaan ihminenhän ei voi käsittää Jumalan tekoja. Saarnaajalle tuo väite olisi ollut aika oudon kuuloinen, ainakin aluksi. Mutta skeptikonkin on väite periaatteessa hyväksyttävä. Tähän asti voimme kulkea Saarnaajan kanssa, mutta nyt meidän on toistaiseksi sanottava hänelle näkemiin. Ei näkemiin lopulliseen sävyyn, tapaamme varmasti vielä monta kertaa.

Olemme siis ensimmäisessä väitteessä. Se ei ollut ihan miten tahansa ilmaan heitetty väite, asia jota et tiennyt Jumalasta. Aivan lopuksi avaamme asian ja toteamme vain sanat jotka on kirjoitettu Johanneksen evankeliumin ensimmäiseen lukuun: ”Jumalaa ei kukaan ole koskaan nähnyt. Ainoa Poika, joka itse on Jumala ja joka aina on Isän vierellä, on opettanut meidät tuntemaan hänet. Armon ja totuuden toi Jeesus Kristus. Jumala on edelleenkin salattu, mutta emme ole enää aivan niin lohduttomassa tilanteessa kuin Saarnaaja kerran oli. AMEN.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti