sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Saarna I adventtina 30 nov MMXIV. Kadonnutta adventtia etsimässä.


Saarna I adventtina
30 nov MMXIV

Auran kirkko
Kadonnutta adventtia etsimässä
Grande omelia

Evankeliumi
Luukas 19:28-40


Tämän sanottuaan Jeesus lähti toisten edellä nousemaan Jerusalemiin vievää tietä. Kun hän oli tulossa Öljymäeksi kutsutulle vuorelle ja oli jo lähellä Betfagea ja Betaniaa, hän lähetti edeltä kaksi opetuslastaan ja sanoi: "Menkää tuolla näkyvään kylään. Kun tulette sinne, te näette kiinni sidotun aasinvarsan, jonka selässä ei kukaan vielä ole istunut. Ottakaa se siitä ja tuokaa tänne. Jos joku kysyy, miksi te otatte sen, vastatkaa, että Herra tarvitsee sitä."

Miehet lähtivät ja havaitsivat kaiken olevan niin kuin Jeesus oli heille sanonut. Kun he olivat irrottamassa varsaa, sen omistajat kysyivät: "Miksi te viette varsan?" He vastasivat: "Herra tarvitsee sitä." He toivat varsan Jeesukselle, heittivät vaatteitaan sen selkään ja auttoivat Jeesuksen ratsaille.  Kun hän sitten ratsasti, opetuslapset levittivät vaatteitaan tielle.

Jeesuksen lähestyessä sitä paikkaa, mistä tie laskeutuu Öljymäen rinnettä alas, koko opetuslasten joukko alkoi riemuissaan suureen ääneen ylistää Jumalaa kaikista niistä voimateoista, jotka he olivat nähneet. He huusivat:

-- Siunattu hän, kuningas, joka tulee Herran nimessä! Taivaassa rauha, kunnia korkeuksissa!

Muutamat fariseukset sanoivat väkijoukon keskeltä Jeesukselle: "Opettaja, kiellä opetuslapsiasi!" Mutta Jeesus vastasi: "Minä sanon teille: jos he olisivat vaiti, niin kivet huutaisivat."


I näytös. Yhdysvaltojen presidentin virkaanastujaispuhe
Mehän kaikki tiedämme, että on olemassa sellainen iso maa kuin Pohjois-Amerikan Yhdysvallat, ja siellä on mies joka monella tavalla on maailman mahtavin mies, no ehkä jo seuraavasta tuon maan presidentistä voidaan sanoa, että hän on maailman mahtavain nainen. Se nähdään sitten parin vuoden päästä, ja reilun kuukauden päästä voimme sanoa, että se nähdään ensi vuonna, siis vuonna 2016 marraskuussa.

Kun presidentti on valittu, ja jos saadaan uusi presidentti niin katseet kohdistuvat häneen, ja kovasti koko maailma odottaa uuden presidentin virkaanastujaispuhetta. Sitä voi meilläkin nykyään katsella suorassa lähetyksessä Yhdysvaltojen pääkaupungista, historiallisista maisemissa. Sitä odotetaan ja suuria toiveita astetaan tulevaan mahtimieheen, ja puhetta syynätään hyvin tarkasti. Sitäkin ruoditaan hyvin tarkasti montako kertaa uuden presidentin puheessa viitataan johonkin Raamatunkohtaan.

Mitä pidemmälle presidentin virkakausi etenee jää puhe ja sen ihanteet aina vain etäämmälle. Kyse on enemmänkin vain kauniista juhlallisuudesta, ja kaukana ovat ajat jolloin sellaisen puheen taikaan uskottiin, mutta perinne elää ja seuraavankin presidentin puheeseen tunne-taan suurta mielenkiintoa. Virkaanastujaispuheita pitävät tietysti monet muutkin henkilöt jotka aloittavat tehtävässä johon heidät on valittu. Meillä kirkossakin uudet kirkkoherrat ja kappalaiset pitävät tulosaarnojaan ja ainakin kirkkoherrat vielä lähtöäsaarnojaankin. Mutta onko kukaan koskaan tullut ajatelleeksi sitä olisiko sellaisella mahtimiehellä kuin Nasaretin Jeesuksella puhetta josta voitaisiin käyttää nimeä ”virkaanastujaispuhe.” Saattaapa hyvinkin olla. Jätämme nyt Yhdysvaltojen presidentit pitämään virkaanastujaispuheitaan hyiseen Washingtonin kaupunkiin ja palaamme Iadventin tunnelmiin ja menemme pikku hiljaa Pyhän Maan tunnelmiin.

II näytös Adventtisaarnaa valmistamassa
Olen josksu kauan sitten kuullut hyvän adventtisaarnan, tai sitten muisti on vain sotkenut eri asioita. matkaan kuitenkin ensimmäiseen adventtiin aikaa edellisellä vuosituhannella, aikaan edellisellä vuosisadalla, aikaan ennnen internetin voittokulkua, vuoteen 1991 munkkivuoren kirkkoon. Muistan saarnaajan, muistan liturgin, muistan kulkueen ja muistan Hoosianna-hymnin. Muistan tunnelman ja muistan paljon muutakin. Mutta erityisesti muistan saarnan vaikka en juuri siitä mitään muutamuista kuin sen, että siitä jäi hyvä tunnelma.

Adventtisaarnan valmistaminen on aina oma työnsä jos sen vain haluaa ottaa vakavasti. Kysehän on vuoden tärkeimmästä jumalanpalveluksesta, mitä tulee mahdollisuuksiin kohdata seurakuntalaiset ja saada myös omalle työlle uutta vauhtia joka joskus voi kantaa jouluaa-muunkiin saakka ja joskus jopa pitemmällekin.

Tehtävä ei ole mitenkään helppo jos mielii sanoa jotain uutta. Tekstit ovat kuin loppuun kaluttuja luita ja mitään uutta on aika vaikea löytää. Jumalanpalveluksen taika liikkuu ehkä enemmän Hoosianna-hymnin tenhossa. Nykyään kirkkovuoden avauksen evankeliumi-teksteinä on kertomus samasta asiasta kolmena eri versiona. Kyse on pääsiäisen tekstistä, palmusunnuntain tapahtumista joilla halutaan kuvata Jeesuksen julkisen toiminnan huipennusta, sen alkua. Ja itse adventin synnyn, koko kirkkovuoden synnyn taustallahan on puhtaasti kirkkopoliitinen asia kauan sitten Konstantinopolissa. Siitä olemme puhuneet moneen otteeseen muutamassa saarnassa ja rippikoululaisille asiasta puhuimme torstainan.

Adventti tarkoittaa luonnollisesti odottamista, mutta jos puhumme odottamisesta käsitämme kirkkovuoden suuren näytelmän aika tavalla väärin. Vanhassa evankeliumikirjassa oli kolmannen vuosikerran tekstinä eräs teksti puoltaisi vieläkin paikkaansa juuri ensimmäsien adventin evankeliumitekstinä. Ja juuri tuosta teksistä voidaan käyttää nimeä ”Jeesuksen virkaanastujaispuhe” tai jos unohdamme virat niin ainakin nimeä Jeesuksen ohjelmajulistus-puhe.

Jeesus on juuri tullut kotikaupunkiinsa Nasaretiin. Kuunnellaanpa miten evankeliumin kirjoittaja Luukas asiasta meille kertoo:

Jeesus tuli Nasaretiin, missä hän oli kasvanut, ja meni sapattina tapansa mukaan synagogaan. Hän nousi lukemaan, ja hänelle ojennettiin profeetta Jesajan kirja. Hän avasi kirjakäärön ja löysi sen kohdan, jossa sanotaan:

-- Herran henki on minun ylläni,
sillä hän on voidellut minut.
Hän on lähettänyt minut
ilmoittamaan köyhille hyvän sanoman,
julistamaan vangituille vapautusta
ja sokeille näkönsä saamista,
päästämään sorretut vapauteen
ja julistamaan Herran riemuvuotta.


Hyvänen aika! Eikö tuossa todellakin ole ohjelmanjulistus ja suorastaan toimintaohjelma. Ja kaikki sanottuna kovin lyhyesti ja pontevasti. Mitä muuta hänestä meille kerrotaan evanke-liumeissa. Toki paljon muutakin ja monesti hänen sanomisensa jäävät vähemmälle pohdinnalle. Paino on enemmän hänessä kuin siinä mitä hän sanoi.

Kuluneen viidenkymmenen vuoden aikana tuo äskeisestä tekstistä, vanhan käsikirjan kolmannen vuosikerran tekstistä, meillä suomalaisilla on ollut kolme eri versiota. Vanhan raamatunkäännöksen mukainen teksti, tämä uusi ja sitten suuren suosion aikoinaan saanut Suomen Pipliaseuran Uuden testamentin käännös, Uusi testamentti nykysuomeksi. Näistä kolmesta vain uusin virallinen kirkon käännös puhuu Herran riemuvuosesta. Vanha käännös puhui Herran otollisesta vuodesta ja Uusi testamentti nykysuomeksi, joka muuten on edelleenkin kaikista parasta ja dynaamisinta suomen kieltä mitä tulle raamtunkäännöksiin, lukee tuossa kohden että ”julistamaan nyt että alkaa Herra toimia.”
Samanlaisen sanonnan kirjon löydämme jos tarkastelemme muidenkin maiden, muilla kielillä tehtyjä käännöksiä. Varsinainen keitos onkin sitten se jos vähän pöyhäistään tekstin taustoja ja sitä mikä on tämän Luukkaan sitaatin taustalla oleva teksti. Se on oma mielenkiintoinen tarina ja joka haluaa paneutua siihen löytää kyllä apua. Näin jumalanpalvelustasolla riittää kun vähän katsomme mitä nämä kolme suomen kielelle tehtyä käännöstä oikein sanovat meille. Otetaanpa siis tähän se Uusi testamenytti nykysuomeksi.

Herran henki on minun päälläni,
sillä hän on valinnut minut julistamaan
ilosanomaa köyhille.
Hän on lähettänyt minut ilmoittamaan
vangeille että heidät armahdetaan,
ja sokeille että he saavat näkönsä,
päästämään sorretut vapauteen
ja julistamaan,
että nyt Herra alkaa toimia.


Kyllähän se näinkin voidaan kääntää ja eri käännösten lukeminen on ihan antoisaa ja joskus oivaltavaakin, ja joskus sitä saa vallan humoristisiakin oivalluksia. Tämänkin äärellä sellaisen saa. Nimittäin nuo sanat ”ja sokeille että he saavat näkönsä” kuullostavat aivan erilaiselta kuin nykyisen käännöksen sama kohta joka lukee meille seuraavasti: ”ja sokeille näkönsä saamista.” Niin, eikä tuosta tule mieleen se, että sokeat saavat näkökykyä, mutta eivät ehkä täyttä näkökykyä. Jääkö joku siinä sitten likinäköiseksi, ja kenellä on huono kaukonäkö, vai mitä se sitten tarkoittaa? Oli miten oli, niin joka tapauksessa, kun meillä on kerran siihen mahdollisuus niin kannattaisi lukea Uutta testamentin käännöstä rinnakkain näiden kahden käännöksen kanssa. Jeesuksen elämä ja toiminta avautuvat näin paljon avarammassa perspektiivissä.

Jätämme kuitenkin tuon pienen viisastelun nyt syrjään ja tarkastelemme sitä mitä Jeesus halusi tuolla kaikella sanoa, tuolla lyhyellä virkaanastujaispuheellaan. Se todellakin Luukkaan kuvauksessa hänen julkisen toimintansa avauksessa, ja Luukas jos kuka oli suunnitellut kertomuskensa ja kaikki sen vivahteet erityisen tarkasti. Hänen kertomuksens kolmessa ensimmäisessä luvussa on puhuttau Johannes Kastajan ja Jeesuksen syntymästä ja sitten Johannes Kastajan toiminnasta, kunnes luvun neljä alussa kuulemme sanat, ja nyt mennään virallisen käännöksen mukaan:

”Täynnä Hengen voimaa Jeesus palasi Galileaan, ja hänestä puhuttiin kohta kaikkialla. Hän opetti synagogissa, ja kaikki ylistivät häntä.”

Ja heti noiden sanojen jälkeen Jeesus on kotikaupunkinsa synagoogassa ja kertoo mitä hän oikein aikoo tehdä. Mitä on Herran riemuvuosi

III näytös Mitä Jeesus tarkoitti?
Voimme kysyä mitä tuo kaikki oikein tarkoittaa? Mitä on Herran riemuvuosi tai sen vanhan käännöksen mukainen Herran otollinen vuosi? Tai mitä sitten tarkoittaa se, ”että nyt alkaa Herra toimia.”

Ehkä lähestymme kysymystä Jeeuksesta itsestään käsin. Olemme tottuneet kuulemaan sen, että Jeeusksella oli poikkeuksellisen vahva käsitys siitä mitä Jumala tekee. Hänen puheessaan Jumala on Jumala joka antaa sateen tulla niin hyville kuin pahoillekin ja tiestysti molemmille paistaa myös aurinko. Mutta jos joku sanoo, että ”Herran henki on minun päälläni” sanoo hän vielä jotain suurempaa. Ja sitten jos tuohon lupauskeen sisältyy vielä sekin, ”että nyt Herra todellakin alkaa toimia” niin ollaan todella merkillisessä puheenparressa. Ja sehän ei tietysti ollut kaikkien mieleen.

Jos Yhdysvaltojen presidentti, tai minkä tahansa vahvan valtion johtaja, puhuisi saman kaliiberin puheen ja esiintyisi samalla itse varmuudella ohjelmapuheessaam herättäisi se kyllä kovasti kummastusta ja aivan varmasti vastustusta maailmalla. Maailman johtajat tulevat ja menevät. Jeeusksen syntyessä maailmaa hallitsi kaikkien aikojen mahtavin hallitsija jos asiat suhteellistetaan, siis tuo jouluevankeliumin keisari Augustus, ja sen jälkeen on suuria hallitsijoita tullut ja mennyt, ja niitä varmasti myös tulevaisuus tuo tullessaan.

Jeesuksen vallan suuruun kuitenkin on ja pysyy. Hän julisti meille toiminnan Jumalaa ja vaati ihmisiäkin toimimaan. Adventti kyllä tarkoittaa odottamista, mutta kristityn tehtävä ei todellakaan ole odotttaa, pitää toimia. Menetimme todellakin paljon kun kirkolliskokous meni sitten hyväksymään uuteen evankeliumikirjaan muutoksen jossa tämä Jeesuksen mainio virkaanastujaispuhe siirrettiin aivan toiseen yhteyteen. Ei se toisaaltahuonossa yhteydessä ole nykyiselläkään paikalla, pyhänä jolloin puhutaan siitä kuinka Jeesus ilmaisee jumalallisen voimansa.

Yhtä kaikki, Jeesus puhui kerran Nasaretin synagoogassa ja kertoi mikä aikakausi on alkanut ja kuka hän oikeastaan on. Että puhumme adventtina niin paljon tuosta odottamisesta vesittää jollain tavalla sanomaa Jeesuksesta, ja tietyllä tavalla ymmärrämme silloin myös kirkkovuoden tarkoituksen suorastaan väärin. Jumalan toiminta ei näet ole sidottu kirkkovuoteen, Jumala ei todellakaan odota. Kirkkovuosi on ihmisten luomus, vaikkakin voimme ajatella että senkin syntyä on johdattanut jumalallinen näky. Tuon näyn tarkoituksena oli se, että muistaisimme meille kaikki tärkeät asiat ja koko kertomus tulisi eläväksi. Jumala ei todellakaan odota, vaan hän toimii, ja että hän on niiden puolella jotka maailma on unohtanut. Siksi Jeesuskin tuli tähän maailmaan. Voi olla, että jos hän tulisi tänään luoksemme, niin hänellä voisi olla aika tuikeaakin asiaa meille. Hän voisi sanoa, että

”Ihan hyvä show teillä täällä tänään ja kynttilöitäkin osaatte sytyttää. Se kaikki on kuitenkin turhaa ellei teistä löydy laupeuden mieltä ja ellette etsi Jumalan tahtoa. Minun isäni ei odota eikä rumsteeraa kynttilöiden kanssa vaan hän toimii. Olkaa tekin Taivaallisen Isän kaltaisia ja toimikaa!” AMEN.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti