sunnuntai 6. tammikuuta 2019

Saarna Loppiaisena 06 jan MMXIX. Supertähteä etsimässä.

Saarna Loppiaisena
06 jan MMXIX

Auran kirkko
Supertähteä etsimässä.
Grande omelia omelia

Evankeliumi

Matteuksen jälestä 2:1-12

Kun Jeesus oli syntynyt Juudean Betlehemissä kuningas Herodeksen aikana, Jerusalemiin tuli idästä tietäjiä. He kysyivät: ”Missä se juutalaisten kuningas on, joka nyt on syntynyt? Me näimme hänen tähtensä nousevan taivaalle ja tulimme osoittamaan hänelle kunnioitustamme.” Kuullessaan tästä kuningas Herodes pelästyi, ja hänen kanssaan koko Jerusalem. Hän kutsui koolle kansan ylipapit ja lainopettajat ja tiedusteli heiltä, missä messiaan oli määrä syntyä. ”Juudean Betlehemissä”, he vastasivat, ”sillä näin on ilmoitettu profeetan kirjassa:
      - Sinä, Juudan Betlehem,
      et ole suinkaan vähäisin heimosi valtiaista,
      sillä sinusta lähtee hallitsija,
      joka on kaitseva kansaani Israelia.”
    Silloin Herodes kutsui salaa tietäjät luokseen ja otti heiltä juurta jaksain selville, milloin tähti oli tullut näkyviin. Sitten hän lähetti heidät Betlehemiin. ”Menkää sinne”, hän sanoi, ”ja ottakaa asiasta tarkka selko. Kun löydätte lapsen, niin ilmoittakaa minulle, jotta minäkin voisin tulla kumartamaan häntä.” Kuninkaan sanat kuultuaan tietäjät lähtivät matkaan, ja tähti, jonka he olivat nähneet nousevan taivaalle, kulki heidän edellään. Kun tähti tuli sen paikan yläpuolelle, missä lapsi oli, se pysähtyi siihen. Miehet näkivät tähden, ja heidät valtasi suuri ilo. He menivät taloon ja näkivät lapsen ja hänen äitinsä Marian. Silloin he maahan heittäytyen kumarsivat lasta, avasivat arkkunsa ja antoivat hänelle kalliita lahjoja: kultaa, suitsuketta ja mirhaa.
    Unessa Jumala varoitti tietäjiä palaamasta Herodeksen luo, ja niin he menivät toista tietä takaisin omaan maahansa.

Olemmeko koskaan ajatelleet sitä millaisia paineita Jeesuksella saattoi olla kaiken sen jälkeen mitä hänestä oli sanottu jo hänen syntymästään saakka? Harva pieni lapsi tai kasvana nuori on joutunut loppujen lopuksi kokemaan koviakaan paineita. Ehkä kruunupäiden lapsiin asetetaan tai ainakin joskus on asetettu kovia odotuksia, mutta meillä ei kruunupäitä ole. Tenavatähtiäkin tulee ja menee, ja moni lapsitenori on kaksikymppisenä jo vallan möreäänisempi tavis. Keneen kaksitoistavuotiaaseen suomalaiseen kohdistuvat tällä hetkellä kovat paineet? Jos sellainen olisi niin kyllä varmasti tietäisimme. Sellaiset paineet, että tuo kasvava nuori olisi jonain päivänä merkittävä henkilö, ja jopa pelastaisi kansakuntansa. Ajatellaanpas tilanentta juuri nyt. Millainen olisi suomalaisten messias? Sellainenko josta ajateltaisiin, että hän tulisi ja ratkaisisi meidän talouhuolemme kasvettuaan täysi-ikäiseksi. Tuleva suurmies, tai suuri naishenkilö, joka tapauksessa suuri suomalainen joka rakentaisi vielä paremman sosiaalivaltion kuin meillä nyt on.

Ehkä yhdessä maassa tällaista voi tapahtua ja tapahtuukin, siis että nuoren henkilön harteille asetetaan valtavia odotuksia. Se maa on Kanada. Kanada, maa jonka kansallisurheilu on jääkiekko. Jotkut nuoret kanadalaispojat ovat julkisuuden valokeilassa jo kaksitoistavuotiaasta saakka, ja joka vuosi vuoden juhla-aikaan, todellakin tapaninpäivästä loppiaiseen koko Kanada seuraa jääkiekon nuorten MM-kisoja herkeämättä. Ja kanadalaisille todellinen adventti alkaa marras-joulukuussa ja jatkuu siihen päivään kun kiekko putoaa jäähän heidän juniorijoukkueensa ensimmäisessä pelissä. Tämä kaikki on mahdollista maassa jossa pääministeri on joskus jääkiekkosankareihin verrattuna vallan toisarvoinen henkilö. Joukkueessa on mukana aina pelaajia, ja usein yksi pelaaja johon asetetaan aivan valtavia odotuksia. Me emme täällä oikein käsitä asian mittakaavoja, vaikka olemme saaneet paljonkin menestystä tuossa kanadalaisten kansallispelissä. Olemme vieneet jopa näiden, leikillisesti South Park-animaatiosarjan hengessä, irtopäiden nenän edestä arvokkaan voiton juuri tänä vuonna. Itse asiassa meilläkin aletaan rakentaa hyvin nuorten pelaajien ympärille melkoista supertähti-kulttia.

Niin, mutta mennäänpäs sitten joulun supertähteen Jeesukseen. Mietimme, millaisia paineita Jeesukseen mahdettiin sitten oikein asettaa? Hänhän oli omanlaisensa supertähti jo vastasyntyneenä. Sitten saamme kuulla mitä tapahtui silloin kun Jeesus tuotiin neljänkymmenen päivän ikäisenä temppeliin, ja miten Anna ja Simeon järejstivät kunnon performanssin. Ja myöhemmin saamme lukea tietenkin siitä mitä silloin tapahtui kun Jeesus oli 12-vuotias.

Mutta sitten tämä superlupaus, oman aikansa ykkösvaraus, viettääkin noin 15-vuotta hiljaiseloa eikä hänestä mitään kuulla. Ja muistaako kukaan enää hänestä millainen superlupaus hän oli ollut lapsena kun hän tulee sitten ja pitää tuon virkaanastujaispuheensa Nasaretin synagoogassa, sen jota Luukas kuvailee kertomuksensa neljännessä luvussa.

Veikko Huovisen luoma henkilöhahmo Konsta Pylkkänen nimittäisi Jeesusta, jos uskonnollisiin ajatelmiinsa kerkeäisi, oudoksi eläjäksi joka 15 vuotta jossain lymyää ja saapuu sitten tulen väläyksen lailla ihmisten keskuuteen. Näinhän voisi varmasti sanoa ja niin varmasti pitääkin sanoa.

Jos jatkaisimme tuolla alun jääkiekkoon liittyvällä näyn mieli-, ja asiakuvilla, niin olisi helppo nimetä nuo itämaan tietäjät jääkiekon kykyjenetsijöiksi, jotka löysivät tuon vastasyntyneen supertähden. Ja siihen olisikin sitten hyvä sijoittaa päivän evankeliumikirjan otsikon alla oleva tejsti hyvin luontevasti ja mikä estää meitä niin tekemästä.

”Loppiaisen evankeliumi kertoo idän tietäjistä, jotka tulivat osoittamaan kunnioitustaan juuri syntyneelle juutalaisten kuninkaalle. Tietäjät olivat vieraiden kansojen edustajia. Tämä osoittaa, että Kristus on valo kaikille maailman kansoille. Loppiainen muistuttaa kirkon lähetystehtävästä. Joulun sanoma kuuluu kaikille.”

Nyt kun tarkastelemme asioita laajemmista yhteyksistä ihan konstapylkkäsmäiseen tapaan, niin kirkkovuoden suuressa näytelmässä lähestymme suuren juhlakauden loppua ja ennemmin kui taas tajuammekaan on käsillä laskiainen ja pääsiäiseen valmistautuminen. Kirkkovuoden tarkoitus on muistuttaa meille tärkeitä asioista mutta myös arjesta. Jeesuskin eli useimmat vuodet elämästään aivan tavallisessa arjessa vailla mitään suurmiehen sädekehää. Meidän pitää muistaa myös se, että harvasta meistä meistä tulee mitään supertähteä, ja jos tulisikin niin kaikki on todella kovan työn takana. Kanadalaiset suurlupauksetkin, siis jääkiekon saralla, joutuvat tekemään todella kovan työn päästäkseen huipulle. Huippulahjakas lapsi tarvitsee kymmenen vuotta harjoitusta ja täydellistä omistautumista lajille oli kyse jääkiekkoilijasta, musikkalisesti lahjakkaasta nuoresta tai mitä tahansa. Ja kun huipulla ollaan, niin joka syksy pitää olla kunnossa kun pelit alkavat.

Monista asiosita on aina helppoa, ja oikein mukava tehdä kaikenlaisia oivalluksia. Siis tämä alun ajatuksenjuoksumme. Ne ovat vain ajatusten leikkimielistä rientoa, mutta niiden tarkoitus on opettaa meille jotain. Niinkuin on supertähtiä, niin on maailma myös täynnä varsin tavallisia ihmisiä, joille ei suoda paikkaa julkisuuden valokeilassa koskaan. Mutta toisaalta, niin sanotun tavallisenkin elämän eläminen hyvin vaatii paljon, loppujen lopuksi aivan yhtä paljon kuin vaaditaan supertähdeltä hänen elämässään.

Ihmisten maailmassa, Kanadassa ja meilläkin joihonkin aina asetataan suuret odotukset, mutta kristittyinä emme voi asettaa odotuksia kehenkään muuhun kuin Jeesukseen, kaikkien aikojen supertähteen. Mutta hänessä on lohdullista juuri se, että hän eli tavallisen ihmisen elämää, ja sitä kautta tuli myös tuntemaan meidät.

Tämän maailman suurmiehiin voimme kyllä samaistua ja urheilutähdet ja heidän tekosensa tuovat aina lohtua ja kohottavat itsetuntoammekin, mutta se ei kyllä ole sama asia kuin se jos turvaudeumme Jeesukseen. Mitä se sitten oikein tarkoittaa? Erään Uuden testamentin tekstin kautta kaikki voi avautua meille paremmin. Katkelma on heprealaiskirjeestä, ja se kuuluu näin:

Niinpä hänen oli tultava joka suhteessa veljiensä kaltaiseksi, jotta hänestä tulisi armahtava ja uskollinen ylipappi ja hän voisi Jumalan edessä sovittaa kansansa synnit. Koska hän on itse käynyt läpi kärsimykset ja kiusaukset, hän kykenee auttamaan niitä, joita koetellaan (Heprealaiskirje 2:17-18.). AMEN.

https://www.youtube.com/watch?v=Fc3OO0IUPjE

1 kommentti:

  1. tässä vielä lyyrisempi versio tästä mozartin pappien marssista:

    https://www.youtube.com/watch?v=F1Ny8hckPtE

    VastaaPoista